Vánoční "čeřovská" rybí polévka

1) Vývar

Suroviny:
- kapří hlava a vnitřnosti, případně ocas zbylý po naporcování ryby,
- kořenová zelenina – nemusí jí být moc (kousek mrkve, celeru, petržele, cibule),
- koření a ochucovadla (přiměřeně soli, pár kuliček pepře, nového koření, případně i jalovce nebo koriandru; bobkový list; podle chuti a pro ozvláštnění nevadí snítka rozmarýnu, stroužek česneku, trochu sušených hub, kapka suchého bílého vína nebo portského).

Vývar připravíme pokud možno den předem:
- věci z kapříka opláchneme, z vnitřností se vyberou jen ty pěkné a poživatelné (jatýrka, srdíčko), jikry nebo mlíčí dáme zatím stranou,
- zeleninu očistíme a  případně pokrájíme na větší kusy, aby se to pěkně vyvařilo,
- dáme to do hrnce a zalijeme studenou vodou (aby to bylo skoro ponořené), osolíme, přidáme ochucovadla a dáme vařit,
- stačí povařit tak 20 minut, pak to odstavíme a necháme ještě chvíli dojít a zchladnout,
- pak všechny ingredience vyndáme (nejlepší je to přecedit), z rybích kousků vybereme jen to pěkné (opatrně a pozorně! hlavně aby se tam nedostaly kůstky, žábry a takové věci): jatýrka a srdíčko, libové masíčko z hlavy (líčka!) a z ocasu,
- to pěkné nasekáme na malé kousky, stejně tak nasekáme část mlíčí nebo přidáme trochu jiker a hodíme to zpátky do čistého vývaru, který dáme do chladna,
- to nepěkné včetně vyvařené zeleniny a koření dáme pryč.

Když vývar pořádně vystydne (tj. druhý den) a navrchu je vrstvička ztuhlého tuku (podle tučnosti kapříka), můžeme ho dát pryč, polévka by neměla být mastná.

2) Vlastní polévka

Suroviny:
- připravený vývar,
- zelenina – zase jí nemusí být moc, a měla by být jen „bílá“ (žádná mrkev - petržel, celer, a radši kousek pórku než cibule),
- troška hladké mouky, krapet oleje nebo kousek másla, sůl, trochu smetany nebo mléka.

Očištěnou a nadrobno nakrájenou zeleninu trochu orestujeme na ohřátém tuku, jen lehoučce zaprášíme moukou (nemá to být zahuštěná jíšková polévka!) a pak to zalijeme vývarem i s nasekanými kousíčky ryby. Pěkně zamícháme a uvedeme do varu – pozor, aby to nepřeteklo! – a vaříme zas asi 20 minut, aby zelenina hezky změkla. Nakonec přidáme trochu smetany (stačí i mléko, případně s kousíčkem másla) a podle chuti dosolíme.

3) Servírování

Nalévá se do talířů před slavnostním zahájením Štědrovečerní večeře:
- do polévky si samozřejmě každý může přidat na kostičky nakrájenou a (na trošce másla) opraženou housku nebo rohlík,
- každý si taky může podle chuti přidat na drobno nasekanou zelenou petrželku.

Dobrou chuť a bohatého Ježíška!